Reflectie winter kristal

Zelf vind ik het heerlijk om in de periode rond Kerst en Oud & Nieuw terug te kijken op het jaar. En vervolgens vooruit te kijken naar het frisse nieuwe jaar wat er aan komt. Tijd voor reflectie! Dit jaar ga ik dat voor de tweede keer doen volgens de methode GRIP van Rick Pastoor. Hij noemt het zo mooi ‘een functioneringsgesprek maar dan zonder je baas’. 

Terugkijken

Natuurlijk kun je gewoon terugdenken aan wat er gebeurt is dit jaar, maar dan vergeet je snel dingen. En sterker nog: soms overheersen de negatieve gebeurtenissen. Blader dus eens terug in je agenda en bekijk de afspraken die je had. En kijk ook eens naar de foto’s op je telefoon. Ik vond het verrassend om te zien wat ik alweer vergeten was. Daarna is het tijd om eens terug te kijken op de doelen of voornemens die je jezelf gesteld had (had je die? weet je ze nog?). En vervolgens om eens de verschillende gebieden van je leven onder de loep te nemen: werk, relatie, vrienden, gezondheid, plezier, spiritualiteit, en welke gebieden jij belangrijk vindt. Waar werd je blij van? En wat heb je gemist of wil je niet meer? Schrijf, teken, typ, plak en maak zo een mooi verslag voor jezelf.

Reflecteren

Als je dit allemaal bekeken en verzameld hebt is het tijd voor reflectie. Wat ging minder goed? Wat ging goed? Hoe zou je dit jaar in een paar zinnen beschrijven?

Van hieruit kun je daarna aan de slag om een nieuw jaarplan te maken voor jezelf. Daarover meer in een volgend bericht.

In het boek GRIP van Rick Pastoor staat de methode uitgebreid beschreven. Het boek is sowieso een aanrader. Het leest heel prettig en het is erg praktisch. En niet onbelangrijk: het werkt!

En mocht uit je reflectie iets naar voren komen waar je eens met een coach naar wilt kijken neem dan contact met mij op. Een online- of wandelafspraak is snel gemaakt!

Op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!