Is je goede voornemen om meer te bewegen mislukt?

Hoe gaat het met jouw goede voornemens? Lukt het je nog om ze vol te houden? Of is het mislukt?

Jarenlang had ik ook goede voornemens met Oud & Nieuw. Meer bewegen, gezonder eten, vaker gezellige etentjes met vrienden, niet meer dan 40 uur werken per week, etc.

Om er vervolgens na een paar weken achter te komen dat het (weer!) mislukt was. De positieve blik vanuit de kerstvakantie veranderde in teleurstelling op een grijze januari-dag.

Hoe komt dat nou dat goede voornemens zo vaak jammerlijk mislukken?

Het begint ermee dat het een intentie is. Leuk bedacht met een goede bedoeling, maar je kunt er heel makkelijk nog onderuit. Er is geen commitment. 

Commitment ontstaat pas als je het concreet maakt: met een datum en een hoeveelheid. ‘Meer bewegen’ wordt dan bijvoorbeeld: ‘in januari wil ik 2x per week minimaal 5km hardlopen en elke werkdag 30 minuten wandelen’. Een intentie wordt daarmee een concreet doel.

Nog krachtiger wordt het als je daarbij vanuit een voor jou belangrijke waarde komt. En het doel een uiting van die waarde is. Door het doen ervaar je de waarde. Mijn beweegdoel is voor mij een uiting van de waarde vrijheid. 

Als ik dan een keer geen zin heb stel ik mezelf de vraag: ‘wat maak ik nu belangrijker: mijn verhaaltjes en gevoelens of mijn waarde?”. En voor ik het weet heb ik mijn hardloopkleding aan.

Dit werkt hetzelfde voor persoonlijke doelen als doelen op werkgebied.

Oja, en je kunt dus elke dag starten met het stellen van doelen. Waarom wachten tot de volgende jaarwisseling?  

Mag ik je uitdagen om het de komende maand eens met één doel te proberen? Als je vragen hebt of met me wil sparren hierover neem dan gerust contact op.

Op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!